Erdély 2019

Nemzeti összetartozás program

Együttműködés iskolánk és a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola között.

2019. szeptember 3. hetében 30 fő tizedikes és tizenegyedikes diákunk, és 3 tanárunk 5 napos székelyföldi kiránduláson vett részt. A Bányai János középiskola diákjai és tanárai nagy szeretettel fogadták csoportunkat Székelyudvarhelyen. A szállásról kiindulva csillagtúrával bejártuk és megismertük a környék csodálatos természeti értékeit, bepillantottunk Hargita megye kulturájába, hagyományaiba. 2020. márciusában mi fogadjuk Budapesten székelyudvarhelyi partneriskolánkat.

Többek között a következő helyszíneket csodálhattuk meg a kirándulás során:
Korondi Falumúzeum, Madarasi Hargita hegy, Medve-tó, Gyilkos-tó, Parajdi Sóbánya, Tamási Áron Emlékháza Farkaslakán, Zeteváraljai víztározó, Nagyváradi várrom, Békás-szoros, Kegytemplom Csíksomlyón, Segesvár, Fehéregyháza Petőfi emlékhelyek.

A székelyudvarhelyi partneriskolát 2021. szeptemberében fogadtuk. A csoport a következő programokon vett részt:
Debreceni Református Kollégium és Nagytemplom meglátogatása. Séta a Dunaparton és a Bálna Sétányon. Budapesti sétahajózás a Dunán. Belépés a Széchenyi Gyógyfürdőbe. Belépés a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Séta a Gellérthegyen, belépés a Magyar Nemzeti Galériába. Szabadidős tevékenység a Szelfi Múzeumban.

A pályázat egyik célja a diákok vízzel kapcsolatos ismereteinek és tanulmányainak bővítése volt. A budapesti és a székelyudvarhelyi diákok többek között hajókirándulás, természetes vizek meglátogatása, múzeumokba, gyógyfürdőkbe látogatás, előadások hallgatása során földrajz, marketing, közlekedési, gazdasági ismeretek tantárgyból növelték tudásukat. Kulcs szempontok a feldolgozás során: víz megjelenési formái, vízi közlekedés, vízi turizmus, környezetvédelem, gyógyászat. A pályázat másik célja a kultúráink megismertetése volt. Közös programokon keresztül a diákok bepillanthattak egymás népi kultúrájába, és megismerték az oktatási intézményeik mindennapjait. Barátságok, jó ismeretségek jöttek létre mind a diákok, mind a tanárok között.

Fotókat készítette: Molnár Marcell Olivér 11.b