Erdély 2018

Nemzeti összetartozás program

Együttműködés iskolánk és a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola között.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2018. szeptember 3. hetében 30 diákunk és 4 tanárunk székelyföldi kiránduláson vett részt, majd október elején 35 székelyudvarhelyi diák 3 tanárukkal látogatott el hozzánk Határtalanul! program keretében. Az indulás előtt Erős Melinda és Ceglédi Zoltán szaktanárok előkészítő órát tartottak a résztvevőknek, melynek témája a Kárpát-medence és a magyarság kapcsolata, kultúrája, történelme volt. A hazaérkezés után Popovics Jánosné szaktanár tartott értékelő órát, mely keretében interaktív játékos feladatokkal dolgozták fel diákjaink a Hargita és a Pilis gazdaságföldrajzát. Dr. Illés Valér igazgató úr köszöntő beszéddel, Vér Dorka, Horváth Richárd, Tóth Gergő diákok énekkel és szavalatokkal fogadták vendégeinket. Az 5 napos erdélyi utazáson Kormos Erika, Erős Melinda, Fedinisinec Berta és Hevesi László Lórándné tanárok mentorálták a 11.a, 11.c és 11.d résztvevő diákjait, a budapesti látogatás során még Pachmann Zsuzsanna és Thomka István tanárok is társultak vendégeink kalauzolásához.

A programok

A résztvevő 65 diák és 7 tanár változatos programokon vett részt a 2-szer 5 nap során: városnézés Nagyváradon; Orbán Balázs sírjának és a székelykapuk megtekintése Szejkefürdőn; belépés a Tamási Áron házba Farkaslakán; Parajdi Sóbányába látogatás; Gyilkos-tó, Medve-tó megtekintése; séta Szovátán és Korondon; belépés a kegytemplomba Csíksomlyón; túra a Békás-szoroshoz; Zetaváraljai víztározó megtekintése; Madarasi-Hargita megmászása; Gyárfás-kúria megtekintése Székelykeresztúron; brassói városnézés; budapesti Országház-látogatás; Terror Háza Múzeum látogatás; séta a Budavári Labrintusban; Hősök tere és Vajdahunyad vára megtekintése; séta a Városligetben; program a Fővárosi Állat- és Növénykertben; pihenés a Dandár Gyógyfürdőben; túra a Pilis hegységben, Esztergom-Búbánatvölgyben.

(fotó: Czibere Bence 11d)

 

Néhány vélemény résztvevő diákjainktól

 „Négy napban sikerült bemutatni iskolánk tagjainak legalább másfél heti látnivalót.”

„Köszönjük a lehetőséget az utazásra, nagyon élveztük! Reméljük lehet részünk még ilyenben!”

„Tényleg mindent megtettek annak érdekében, hogy megismerjük a határon túli magyar életet, és hogy jól érezzük magunkat.”

„Köszönöm szépen, hogy mindennek részese lehettem, biztosra mondhatom, hogy a pályázat célja megvalósul, és remélem, hogy továbbra is minél több kortársunk ismerkedhet meg ezzel a csodálatos lehetőséggel és hellyel.”