Kisütötted? Ide vele!

Közzétéve:

Kisütötted? Ide vele!
– Avagy a sütőolaj boldog élete -…

 

Tény, hogy mi magyarok – tradicionális táplálkozási szokásainkból adódóan – sokat sütünk olajban.
Rántott hús sült krumplival… nem kell magyarázni, minden magyar ember szereti…De mi történik az otthon keletkező használt étolajjal…?
Sajnos, a legtöbb magyar háztartásban a lefolyóba vagy a szemetesbe kerül, így növelve a szennyvíztisztítás és a hulladéklerakók terheit.

 

Tudtad-e, hogy kb. 92 000 t sütőolajat használunk fel évente a magyar háztartásokban, melynek 35%-a hulladékká (32 000 t) válik, melynek csak kb. 1-5%-a kerül visszagyűjtésre.

Tudtad-e, hogy egy csepp használt sütőolaj akár 1000 liter  élővizet is elszennyezhet. De ha nem is kerül élővízbe, a csővezetékek falára felrakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

 

Hatalmas mennyiségű élővizet menthetünk meg, ha főzés után NEM öntjük a használt olajat a lefolyóba!

Hogy hogyan hasznosul újra a használt sütőolaj…? Egyrészt bioüzemanyagot állítanak elő belőle dízelmotorok számára; másrészt pedig biogázt, melyet energiatermelésre lehet hasznosítani.

Legyünk környezettudatosak és gyűjtsük ezt is szelektíven! Ha vállalod, hogy otthon az elhasznált sütőolajat nem öntöd a lefolyóba, és nem dobod ki egy műanyag palackba vagy üvegbe „csomagolva” a kukába, akkor küldj még ma egy e-mailt az energiakampany@gmail.com elérhetőségre, és a tárgyba írd be, hogy „Boldog olaj Teleki”. Mi pedig – cserébe az elkötelezettségedért, hogy ezzel is megkönnyítsük és segítsük az otthoni szelektív használt sütőolaj gyűjtést – a 40 leggyorsabb beküldőt 1 l-es hulladék-olaj begyűjtő kannával jutalmazzuk, amelyeket a MOL Nyrt. ajánlott fel a Telekinek.

 

Nincs más dolgod, mint minden sütés után a már elhasznált, hulladékká vált étolajat, a képen látható piros színű tartályba önteni, és ha megtelt, egyszerűen elviszed valamelyik MOL töltőállomásra, ahol a kutasok gondoskodnak a tartály szakszerű kiürítéséről.

 

 

Fogjunk össze környezetünk megóvásáért!

Mi már az elhasznált sütőolajat is szelektíven gyűjtjük!

Köszönjük, hogy szelektíven gyűjtöd!