Bánj csínján az energiáddal…! –avagy Kapcsold le a villanyt!

Közzétéve:

Az energiatakarékosság leginkább csak odafigyelés kérdése: többnyire apróságokról van szó, és még a kényelemről sem muszáj lemondanunk – mindössze néhány berögzült szokáson kell változtatnunk.

Ismerjük a mondást: „sok kicsi sokra megy” – pozitív és negatív irányban is. Pazarolni, de spórolni is sokat lehet éves vagy akár havi szinten is, attól függően, hogy közvetve vagy közvetlenül mennyire nagyvonalúan fogyasztjuk a vizet, az áramot, a gázt, mennyire zsákmányoljuk ki a Föld energiatartalékait.

Hogyan csökkenthető a villamos energia fogyasztásunk?

Az alábbi hasznos tanácsokkal szeretnénk segíteni abban, hogy egyénileg mivel járulhatunk hozzá villamos áram fogyasztásunk tudatos csökkentéséhez. Ez mind olyan ötlet, amiről már számos alkalommal hallhattunk-olvashattunk, de nem árt minél többször elismételni. A lényeg, hogy ennyit mindenki könnyedén megtehet.

  1. Húzzuk ki a telefontöltőt, miután már nem kell! A felhasznált energia 98%-a kárba mehet, ha nem így teszünk!
  2. Otthon vagy az iskolában, ha van rá mód, természetes fény mellett dolgozzunk! Nemcsak a szemünknek tesz jót, de az energiafelhasználást is csökkentjük.
  3. Az izzók ne égjenek feleslegesen, ha elhagyunk egy helyiséget, azonnal kapcsoljuk le a villanyt!
  4. Elektromos készülékeink standby azaz készenléti üzemmódban is fogyasztanak áramot (a normál üzemmódhoz képest, annak 10 %-át). Így tehát NE hagyjuk bekapcsolva a TV-t, számítógépet és egyéb elektromos berendezéseinket, ha nem használjuk azokat. Használat után lehetőség szerint áramtalanítsuk ezeket a berendezéseket vagy használjunk időzített kapcsolót.
  5. Használj energiatakarékos izzókat, LED-eket, mind az élettartamuk, mind a fogyasztásuk sokkal kedvezőbb!

Kattints a linkre és játssz Velünk novemberi játékunkban is! : >>Energiahatékonysági totó<<

Az energiahatékonysági totó beküldési határideje: 2017.november 30.

Köszönjük, hogy Te is odafigyelsz környezetünkre!