Recski-megemlékezés

Közzétéve:
 
Kecskés Illés és Hamberger Dávid munkája
 

1

Idén ellátogathattunk az egykori recski munkatábor területén kialakított emlékparkba, ahol ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg azokról az igaz magyar hőseinkről, akiket itt őriztek, kínoztak és öltek meg a kommunisták az 1950-es években. A BGSZC Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskolájának és még pár szerencsés iskolának adatott meg a lehetőség, hogy különbusszal, ingyenes programként vehessenek részt a rendezvényen. A rendezvény tartalmazta az utazást, a recski munkatábor teljes területének ingyenes bejárását és a megemlékezést.

Mi az a Recski Munkatábor?

2A recski kényszermunkatábor a Heves megyei Recsk község mellett emelkedő Csákány-kő nevű hegy kőbányája közelében, 1950 októbere és 1953 ősze között, az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) által működtetett kényszermunkatábor volt. A mintegy 100 kisebb-nagyobb internáló– és munkatábor közül a leghírhedtebb. A „magyar Gulag”. A szovjet Gulagok mintájára szervezett táborban, a bírósági ítélet nélkül idehurcolt, mintegy 1500 fogvatartottat, minimális létfeltételek között dolgoztatták folyamatosan a kőbányában. A rabokat sokszor állati kegyetlenséggel fenyítették, kínozták, éheztették. A táborban a társadalom minden rétegéből voltak foglyok, s mindenkinek megvolt a saját története.

Egy Telekis diák élménye, aki részt vett a megemlékezésen:

3

,,Nekem nagyon tetszett ez a nap,sok új dolgot tanulhattam meg az akkori időszakról és nagyon érdekes volt találkozni a “túlélőkkel”. Az utazás és a társaság kiváló volt, mindenkinek ajánlom,maradandó élményt nyújt a tábor.’’

(Hamberger Dávid 10.a)