Légy válogatós! – avagy Gyűjtsd szelektíven Körte Vilmossal!

Közzétéve:

Köszönjük ötleteiteket, hogy milyen névre kereszteljük a Teleki Energiahatékonysági Kampányának kabalafiguráját. 12 javaslatot kaptunk Tőletek, melyek közül a Teleki tanárai szavazás keretében – szoros verseny mellett – megszavazták Körte Vilmost, aki innentől fogva minden hónapban arra buzdít Titeket, hogy Tegyünk Együtt, Közösen egy Fenntarthatóbb Jövőért!

Gratulálunk a 10.C osztálynak a Névadó ötletért!

Természetesen a jutalmatok nem marad el!

Amúgy bizonyára észrevettétek már, hogy a Telekiben 5 szelektív gyűjtőszigetet alakítottunk ki, ahol az összenyomott műanyag és fém italos dobozokat a sárga színű matricával ellátott gyűjtőedényekbe, míg a papírt, újságpapírt, kartonpapírt a kék címkével ellátott konténerekbe helyezzétek el! Fontos, hogy ételmaradékkal szennyezett hulladékot (például csokoládés papírt, joghurtos dobozt) NE dobjatok a szelektív gyűjtőedényekbe és mielőtt bedobod a hulladékot a szelektív edénybe, nézd meg az edények fölé elhelyezett plakáton, hogy szelektíven gyűjthető-e!)

Hogy miért van erre szükség…?

Életünk negyedét az iskolában és munkahelyünkön töltjük, így nem meglepő, hogy az intézményekben keletkezik a települési hulladékok mintegy 25%-a. Ezen hulladékok döntő hányada viszonylag egynemű, jó minőségű, ezért könnyen hasznosítható másodnyersanyag. Fontos feladatunk tehát, hogy a keletkező kommunális hulladékból a hasznosítható anyagok (pl. papír, PET palack, Alumínium italos dobozok, stb.) szelektív módon legyenek gyűjtve.

  • Papír – A papírhulladékot csak akkor tudják újra feldolgozni, ha az nem szennyezett, ezért a gyűjtőedényekbe nem szabad bedobni a zsíros, olajos, étellel érintkező papírt. A hulladékválogatóban először szétválogatják, majd bálázzák a különböző fajtájú (pl. kartonpapír, újságpapír, papír csomagolások) papírokat. A bálákat vízzel keverve pépesítik, majd a papírgyártás hagyományos folyamatain keresztül félkész papírterméket (óriási papírtekercsek) állítanak elő.
  • Műanyag – A begyűjtött műanyag palackokat (PET) a válogatóműben szín szerint szétválogatják, majd tömörítéssel bálázzák. Ezeket a bálákat elszállítják a hasznosító céghez, ahol az egynemű műanyag hulladékból darálékot, illetve granulátumot készítenek, amelyet újra feldolgozhatóvá tesznek. Így a szelektív hulladékgyűjtőbe dobott palackokból, szatyrokból készülhetnek kerti padok, virágcserepek, gyeprácsok, alkatrészek, de akár DVD-tok is!
  • Fém – A legjellemzőbb, fémből készült csomagolástípusok: italos alumíniumdobozok, alumínium csomagolófóliák, vas és alumínium konzervdobozok, üvegek záró elemei és kupakok.

Mostmár tudod…! Köszönjük, hogy szelektíven gyűjtöd!